Το έθιμο του «πρωταπριλιάτικου ψέματος», έχει τις ρίζες του σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή στην αλλαγή του ημερολογίου. Πιο συγκεκριμένα το «πρωταπριλιάτικο ψέμα» το οφείλουμε όπως πιστεύεται στους Γάλλους και συγκεκριμένα στον βασιλιά Κάρολο τον 9ο. Επί της βασιλείας του (1564), και με την αντικατάσταση υιοθέτηση του Ιουλιανού ημερολογίου με το Γρηγοριανό, αποφασίστηκε η πρώτη
ημέρα του χρόνου που έως τότε εορταζόταν την 1η Απριλίου, να εορτάζεται την 1η Ιανουαρίου. (Κάτι που είχε αρχίσει όπως είδαμε παραπάνω από το 45 π.χ. ) Πολλοί όμως δεν δέχθηκαν την αλλαγή αυτή της ημερομηνίας του εορτασμού κυρίως οι άνθρωποι της υπαίθρου , συνεχίζοντας να εορτάζουν ως ημέρα αλλαγή του έτους και να στέλνουν δώρα την πρώτη του Απρίλη. Αυτό προκάλεσε τον χλευασμό των αστών αποκαλώντας τους «παλαιομοδίτες», στέλνοντας τους δώρα και προσκλήσεις σε ανύπαρκτες γιορτές. Το έθιμο της «κοροϊδίας» μεταφέρθηκε και στην Αγγλία του 18ου αιώνα και από κει στην Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι το έθιμο της πρωταπριλιάς καθιερώθηκε σ’ όλο τον κόσμο ως μια ευκαιρία για φάρσες και ψέματα. Το Γρηγοριανό ημερολόγιο έχει και αυτό τις ατέλειες του, (υπάρχει η απώλεια μιας ημέρας κάθε 2.500 χρόνια) γι’ αυτό και προτάθηκαν διάφορες μεταρρυθμίσεις. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ
Πρωταπριλιά: Τα νέα που δεν πίστεψε κανείς
- 1η Απριλίου 1970, και η American Motors (την οποία λίγα χρόνια αργότερα αγόρασε η Chrysler) παρουσιάζει το Gremlin, τον «αμερικάνικο ανταγωνιστή του Σκαραβαίου». Αμερικάνικο; Ανταγωνιστή του Σκαραβαίου; Τα νέα έκαναν τον γύρο του κόσμου… κι ο κόσμος γέλασε.
- Την 1η Απριλίου του 1984, ο τραγουδιστής Marvin Gaye πυροβολήθηκε από τον πατέρα του και πέθανε. Φυσικά, κανείς δεν πίστεψε την είδηση –η οποία, αν ήταν όντως πρωταπριλιάτικο αστείο, θα ήταν ένα από τα πλέον αρρωστημένα.
- Την 1η Απριλίου του 1991, ο David Icke, συγγραφέας, μεταξύ άλλων, βιβλίων όπως «Τα Παιδιά του Μάτριξ» και «το Μεγαλύτερο Μυστικό», δήλωσε στην βρετανική τηλεόραση πως είναι ο γιος του θεού και πως ο κόσμος θα τελειώσει με μια Αποκάλυψη. Αποδείχθηκε, λίγες μέρες αργότερα, πως δεν αστειευόταν -όντως πίστευε αυτά που έλεγε!
- Την Πρωταπριλιά του 2001, η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ συντρόφων του ίδιου φύλου. Την επόμενη μέρα, το πίστεψαν όλοι.
- Την Πρωταπριλιά της επόμενης χρονιάς, η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ευθανασία. Αυτή τη φορά, το πίστεψαν περισσότεροι.
- Την 1η Απριλίου του 2003, οι μεγάλες ανταγωνίστριες εταιρείες video game Square και Enix –κατασκευαστές των Final Fantasy και Dragon Quest αντίστοιχα– ανακοίνωσαν την συγχώνευσή τους, την οποία φυσικά κανείς δεν πίστεψε.
- Την 1η Απριλίου του 1946, το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό των νησιών Aleutian, στον Ειρηνικό Ωκεανό, προκάλεσε τον θάνατο 165 ατόμων στην Χαβάη και την Αλάσκα. Το συγκεκριμένο τσουνάμι έμεινε γνωστό στην ιστορία ως «τσουνάμι της Πρωταπριλιάς» καθότι πολλά από τα θύματά του πνίγηκαν αγνοώντας τις σχετικές προειδοποιήσεις, τις οποίες θεώρησαν πρωταπριλιάτικη φάρσα.
- Το Gmail της Google έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον αέρα την 1η Απριλίου του 2004. Με δεδομένο το ιστορικό των πρωταπριλιάτικων αστείων της Google, αλλά και την εξωπραγματική για τα δεδομένα της εποχής χωρητικότητα του ενός gigabyte, όλοι περίμεναν μέχρι την επόμενη μέρα για να ξεκινήσουν να αναζητούν τις προσκλήσεις για την εγγραφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου