Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Ξεδοντιασμένο Δημόσιο

Συζητούσα με ένα φίλο οδοντίατρο χτες. Ήταν έξω φρενών. Μόλις είχε γυρίσει από τη Νομαρχία. Είχε πάει για τρίτη (!) φορά, αφού τις δυο προηγούμενες δεν είχε εξυπηρετηθεί. Εκεί συνάντησε τον κλασικό Δημόσιο Υπάλληλο, που τον υποδέχτηκε με τσιγάρο και του είπε να περιμένει. Προκλητικά άνοιξε μια αθλητική εφημερίδα και διάβαζε. Μετά από ένα εικοσάλεπτο του είπε να περάσει μέσα. Μιλώντας του πάντα στον ενικό, τον κορόιδεψε που ερχόταν τρίτη φορά, και αρνιόταν πεισματικά ότι τον είχε ξαναδεί. Φυσικά ούτε λόγος να καταδεχτεί να δει τον φάκελο του οδοντίατρου και να  του δώσει το πιστοποιητικό που ήθελε.
Ο φίλος μου έφτασε στα όριά του. Ζήτησε - καθώς όφειλε - αριθμό πρωτοκόλλου. "Δεν μας εμπιστεύεσαι;" αμέσως η ειρωνική απάντηση του υπαλλήλου. Γυρνώντας δε προς το γραφείο, λέει δυνατά: "Κοιτάξτε ρε έναν τύπο που δε μας εμπιστεύεται..."
Εκεί το ποτήρι ξεχύλισε. Ο γιατρός ξέχασε τους ευγενικούς του τρόπους και του λέει "ρε τσογλάνι, ή θα μου δώσεις τώρα αριθμό πρωτοκόλλου στο αίτημά μου, ή θα σου κάνω αναφορά". Απαίτησε να τον οδηγήσει στον προϊστάμενο. Φυσικά έλειπε. Στο νούμερο 2. Ήταν εκεί. Μια κυριούλα, τα είχε δει όλα να εκτυλίσσονται μπροστά της, δεν επενέβη ποτέ, λούφαζε στην μακαριότητα του γραφείου της. Φυσικά γνώριζε το νέο νόμο.
"Κάθε δημόσια υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να παραλάβει και να δώσει αριθμό πρωτοκόλλου σε οποιαδήποτε αίτηση οποιουδήποτε πολίτη, ακόμη και αν είναι αναρμόδια για το θέμα του."
Φυσικά γνώριζε τις κυρώσεις. Σκίστηκε για να εξυπηρετήσει. Ο γιατρός σε 3 λεπτά ήταν έτοιμος. Με περισσότερα νεύρα απ' ότι είχε έρθει.
Καταλήγοντας στη συζήτηση με ρώτησε:
-Ποιος το έβαλε αυτό το βλαχαδερό εκεί;
-Ο Νομάρχης μάλλον.
-Και τον Νομάρχη ποιοι τον ψήφισαν;
-Εμείς.
-Γιατί; Μήπως δεν είχαμε πιο άξιους;
-Είχαμε, αλλά δεν καταδέχτηκαν να βάλουν υποψηφιότητα.
-Γι'αυτό υποφέρουμε. Γιατί οι αξιοπρεπείς μορφωμένοι έξυπνοι, δε θα χτυπήσουν ποτέ τον άλλο στην πλάτη. Δε θα του πουλήσουν εκδούλευση. Δε θα του υποσχεθούν πρόσληψη του ανηψιού του, του γιδοβοσκού, στη Νομαρχία, για να βασανίζει τους υπολοίπους. Γι' αυτό τα δεχόμαστε όλα τα μέτρα. Γιατί γνωρίζουμε αυτή την ευθύνη. Εμείς τους βγάλαμε. Μας άρεσε αυτό το χτύπημα στην πλάτη. Βολευτήκαμε. Νιώσαμε σπουδαίοι.
Είχε δίκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: