Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Τι έμαθα μετά από 10 χρόνια γάμου

1. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΥΚΟΛΟ

Οι σχέσεις είναι εξ ορισμού δύσκολες. Πόσο μάλλον οι τόσο σοβαρές σχέσεις. Όταν στα 30 σου θέλεις να μείνεις μ' έναν άνθρωπο, πρέπει να είσαι συνειδητοποιημένος, χορτασμένος, υποψιασμένος. Η ζωή δεν είναι πράσινα λιβάδια διαφημίσεων, όπου τρέχεις πιασμένος χέρι χέρι με την συμβία σου και πίνεις φρέσκο γάλα. Είναι περισσότερο "έχει καφεεεέ;" με την τσίμπλα στο μάτι και με τρελά νεύρα γιατί άργησες στη δουλειά. Ο γάμος κρατάει αν ο άλλος/ η άλλη αγαπάει και αυτή την εκδοχή της πραγματικότητας.

2. ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ VS ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Αυτό που ακούς συνέχεια όταν παντρεύεσαι είναι πως "πάει". 
-Τί πάει ρε παιδιά; Πέθανα;
-Αποκαταστάθηκες.
Αν είσαι πολύ τυχερός ακούς από καμιά θείτσα το περίφημο "Τον έδεσες τώρα τον γάιδαρό σου." Αυτό μπορεί να σε σκοτώσει. Αυτόματα μεταμορφώνεται ο άνθρωπος των ονείρων σου, σε υπομονετικό ζώο, που θα τον ανέχεσαι και θα σε ανέχεται.
Ο γάμος αντίθετα είναι μια διαρκής αλλαγή. Πρέπει να είσαι ευέλικτος, ευπροσάρμοστος και έτοιμος. Αν δεν την παλέψεις την στασιμότητα, θα τυλιχτεί γύρω απ' τον λαιμό σου και θα σε πνίξει. Η στασιμότητα δεν έχει να κάνει τόσο με τον άλλον. Εσύ πρέπει να εξελιχθείς. Να γίνεσαι κάθε μέρα καλύτερος. Να μαθαίνεις. Να είσαι φιλόδοξος. Να έχεις στόχους. Ο άλλος σε ερωτεύτηκε, αλλά αυτό δεν κρατάει για πάντα. Πρέπει και να σε θαυμάζει. Γίνε αυτό που θα θαυμάζει.

3. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΓΑΜΟ

Μπορώ να απαριθμήσω τουλάχιστο 100 πράγματα με τα πράγματα που κάνατε μαζί και τώρα δεν μπορείτε να τα κάνετε.Το σεξ, οι διακοπές, το κρασάκι σε ταβέρνα, το clubbing, το να δείτε μια ταινία, όλα όσα ένα ζευγάρι έκανε με άνεση και ευχαρίστηση, τώρα σας βγαίνουν από τη μύτη. Κι αν τα παιδιά αποτελούν προτεραιότητα, η καλή ψυχολογία των γονιών, για να είναι και εκείνα ευτυχισμένα, είναι απαραίτητη. Με κατανόηση και συζήτηση τα παιδιά θα καταλάβουν πως ο μπαμπάς και η μαμά αγαπιούνται και όταν το κάνουν δε μειώνεται η αγάπη τους για εκείνα. Εκτός βέβαια κι έχετε δύσκολα παιδιά, που όταν βάζετε το video του γάμου σας, εκείνα κλαίνε γοερά...

4. ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΩ

Γνωστή η φράση πως μαζί με τον άνθρωπό σου παίρνεις και τους συγγενείς του. Περιχαρακώστε τα όριά σας. Καμία ανοχή σε άσχημες κουβέντες προς τον άντρα σου/γυναίκα σου. Τα λόγια (συνήθως άσχημα) είναι ωρολογιακές βόμβες, που σκάνε στα χέρια του ζευγαριού. Όποιος δεν είναι υπέρ του ζευγαριού, είναι εχθρός του. Για να γίνουν ξεκάθαρα τα όρια -προσωπική άποψη εκφράζω- χρειάζεται τρομερή αυτογνωσία. 

5. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΦΙΛΟΙ

Παντρεύεσαι. Χάνεσαι; Πολλοί φίλοι έχοντας συνηθίσει διαφορετικά, τους κακοφαίνεται. Ζητούν το χρόνο σου. Ζητούν να τους έχεις ως προτεραιότητα. Δε γίνεται. Θα ξεκαθαρίσουν πολλά μετά το γάμο.  Ο γάμος είναι εξέλιξη της ζωής. Χωρίς φίλους γίνεται βαρετός. Οι φίλοι εξασφαλίζουν την ψυχική ισορροπία. Και τη δική σου και της οικογένειά σου. Απαραίτητη προϋπόθεση: Να είναι και αυτοί υπέρ της επιλογής σου. 

6. ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΠΗΡΕΣ;

Ο μεταβολισμός αλλάζει. Η γέννα αλλάζει. Το φαγητό απ' έξω...Αυτό κι αν σε αλλάζει. Είναι αναπόφευκτο να μην πάρεις κάποια κιλά κατά τη διάρκεια του γάμου. Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι να αφήσεις τον εαυτό σου. Να μην προσπαθείς. Είναι ανεπίτρεπτο να παραιτηθείς από την προσπάθεια να αρέσεις στον/στην σύντροφό σου. Πριν από 10 χρόνια παντρεύτηκε έναν κούκλο/μια κούκλα. Δεν είναι λίγο άδικο να βλέπει αυτόν/αυτήν να έχει μετατραπεί σε διασταύρωση καναπέ με Πάγκαλο;

7.  ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Συνιστώ να βρείτε μια καλή κι αξιόπιστη babysitter. Αν δεν υπάρχουν λεφτά, τότε να αφήνετε τα παιδιά στη γιαγιά. Αν δεν υπάρχει γιαγιά και είστε φτωχοί...αγνοήστε το 7. 
Κάνε εκπλήξεις. Διεκδίκησε τον άνθρωπό σου και μην τον θεωρείς δεδομένο. Κλείσε μαζί του ένα ραντεβού. Ένα ποτό μόνο, φτάνει να ξεφύγεις από τα προβλήματα και να ξανασυναντήσεις αυτόν/αυτή που ερωτεύτηκες.

8. SEX

 Μετά από 10 χρόνια πιθανό το κρεβάτι σου να μοιάζει με τη Νεκρά Θάλασσα. Όχι αν είσαι τυχερός. Η κατάλληλη χημεία, σε συνδυασμό με το άσβεστο πάθος, δεν αφήνει τον έρωτα να πεθάνει. Πολλά ζευγάρια κάνουν μηχανικό σεξ. Αποφεύγουν τους εξωτερικούς χώρους. Φοβούνται να μην ξυπνήσουν τους γείτονες. Είναι κουρασμένοι από την δουλειά. Τους καημένους. Σχεδόν τους λυπάμαι.

9. Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ

Γύρισες όλη την Ελλάδα. Γνώρισες ανθρώπους. Έκανες φίλους. Άνθισες επαγγελματικά. Έμεινες σε ξένα σπίτια. Σε ξενοδοχεία. Κοιμήθηκες ακόμα και στο αυτοκίνητο. Δε δέθηκες με τα σπίτια. Δεν έχεις αναμνήσεις από τα τούβλα ή τα μάρμαρα. Οι μόνες σου αναμνήσεις ήταν αυτές που έζησες μαζί της. Η γυναίκα σου μυρίζει όπως το σπίτι σου. Και αυτό διάολε σε κάνει να νιώθεις υπέροχα, δέκα χρόνια μετά.

10. ΓΕΛΑ ΠΟΥΛΙ ΜΟΥ, ΓΕΛΑ

Το γέλιο που έριχνες πριν 10 χρόνια έχει δραματικά μειωθεί. Εφορία, υποχρεώσεις, η λίστα του super market σε έχουν ρίξει στην κατάθλιψη με bonus να είσαι το νούμερο 1 στη λίστα της friend zone της γυναίκας σου.
Όχι αν την κάνεις να γελάει όπως πριν. Αν σε κάνει να γελάς με το οτιδήποτε. Αν το εσωτερικό σας χιούμορ, είναι το μυστικό όπλο σας όταν βρίσκεστε σε "σοβαρές" εκδηλώσεις. Το γέλιο δε μακραίνει μόνο τη ζωή. Σας δίνει και την απαραίτητη αισιοδοξία για να αντιμετωπίσετε όλους τους δράκους της καθημερινότητας. Επιπλέον, σας δίνει και τη δύναμη για να προχωρήσετε μαζί, άλλα 10 χρόνια.
Ελπίζω να αντέξουμε μέχρι τότε. (Lol)

2 σχόλια:

rinaki είπε...

γέλασα, συγκινήθηκα, ξαναγέλασα, και σκέφτηκα ότι και τα δέκα σημεία είναι ...βγαλμένα απ' τη ζωή!!!

philosofos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.