Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Άλλαξε πρώτα τα του οίκου σου...

Τι άλλαξε στην Ελλάδα μετά από τα #3xroniaMnimonio?

Όλα και τίποτα. Πρόσφατα συμμετείχα σε ένα Διεθνές Συνέδριο για τη φτώχεια. Εκεί ακούσαμε εκπληκτικά πράγματα. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας βρίσκεται κάτω από το όριο της Φτώχειας. Το κοινωνικό κράτος δεν υπάρχει. Οι θεσμοί έχουν διαλυθεί. Οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Και το πιο συγκλονιστικό απ'όλα; Σε 3 χρόνια -ανάφερε ένας ομιλητής- τα κρούσματα καταγγελμένης παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης αυξήθηκαν κατά 2%. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Πως σε κάθε Νηπιαγωγείο, σε κάθε Δημοτικό υπάρχει τουλάχιστον ένα παιδάκι που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά από το περιβάλλον του.
Οι διαθρωτικές αλλαγές δεν έγιναν. Αν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό γίνεται επειδή καταλήστεψαν τον κόσμο μέσω φορολογίας και χαρατσιών. Η μεσαία τάξη διαλύθηκε στα εξ' ών συνετέθη. Η αντιπολίτευση σε σύγχυση. Και το φασιστικό εξάμβλωμα μόνο ωφελημένο από την κρίση.
Αν για τον μέσο Έλληνα η Βουλή έπεφτε μακριά, αν τρόμαξε από το ξύλο που είδε live έναν Ιούνιο στο Σύνταγμα, αν η βολή του καναπέ ήταν πιο θελκτική για εκείνον παρά ο αγώνας για την ελευθερία από τα επαίσχυντα Μνημόνια, η κατάσταση που βιώνουμε εξηγείται από μόνη της. Αυτό που δε μπορώ να καταλάβω είναι πώς έμεινε άπρακτος απέναντι σ' αυτόν που θα μπορούσε πιο άμεσα να διαμαρτυρηθεί. Απέναντι στο Δήμαρχο, στον συνδικαλιστή, στον Διευθυντή Πολεοδομίας.
Στις τοπικές κοινωνίες βασιλεύει η σιωπή και νόμος είναι η κυριαρχία του υπόκοσμου. Για τον Δήμαρχο που έφαγε τα λεφτά του ΕΣΠΑ για την ανέγερση ενός Δημοτικού Σχολείου και βάζει μπράβους να απειλήσουν τα παιδιά του Διευθυντή που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί υπερασπιζόμενος  200 περίπου μαθητές, που αναπνέουν καθημερινά τον καρκίνο των κοντέινερς. Για τον συνδικαλιστή που κατηγορείται για υπεξαίρεση εκατομμυρίων, αλλά επειδή ο τοπικός δικαστής είναι κολλητάρι, όλες οι υποθέσεις εκκρεμούν και κινδυνεύουν να παραγραφούν. Για τον Πολεοδόμο που ζητάει ακόμα γρηγορόσημο για να περάσει μια οικοδομική άδεια, με το θράσος του να φτάνει σε σημείο να κλείνει την Πολεοδομία για ένα μήνα, για να πάει διακοπές στις Μπαχάμες.
Ταπεινή μου γνώμη είναι πως αφού δε μιλάμε απέναντι σ' αυτά τα φαινόμενα, δε θα μιλήσουμε για πιο μεγάλα, εθνικού επιπέδου σκάνδαλα. Οι #Skouries και η #Keratea απλά εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Νιώθουμε μικροί για να τα βάλουμε με τους παραπάνω τυραννίσκους της τοπικής μας κοινωνίας, πόσο μάλλον με Μπόμπολες, Μελισσανίδηδες και Σάλλες.
Τελειώνω με μια ατάκα του Ίψεν από τον "Εχθρό του λαού":
 «Ο πιο επικίνδυνος εχθρός της αλήθειας και της ελευθερίας ανάμεσά μας είναι η συμπαγής πλειοψηφία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: