Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Τετέλεσται...


Ὄχι ὄχι τέλειωσε δὲν ὑπάρχει σωτηρία
Θὰ μείνουν τὰ δωμάτια ὅπως εἶναι
μὲ τὸν ἄνεμο καὶ τὰ καλάμια του
μὲ τὰ συντρίμια τῶν γυάλινων προσώπων ποὺ βογγᾶνε
μὲ τὴν ἄχρωμη αἱμορραγία τους
μὲ χέρια πορσελάνης ποὺ ἁπλώνονται σὲ μένα
μὲ τὴν ἀσυχώρετη λησμονιὰ

Ξέχασαν τὰ δικά μου σάρκινα χέρια ποὺ κόπηκαν
τὴν ὥρα ποὺ μετροῦσα τὴν ἀγωνία τους 


"Ὁ σωτήρας" - Μίλτος Σαχτούρης.

Νέα μέτρα, νέοι φόροι...Τους τελευταίους μήνες η ζωή στην Ελλάδα έχει γίνει ανυπόφορη για τη μεσαία τάξη. Πολιτικοί, άλλοι με το μέλι στα χέρια, άλλοι πειθήνια όργανα της Νέας Τάξης Πραγμάτων και άλλοι σε φιλοτομαρική λειτουργία προστασίας των απατεώνων που κάνουν παρέα και των οικογενειών τους.

Προφανώς κάποιος δάσκαλος ευθύνεται για την κρίση. Διορίστηκε με τις γνώσεις του, δεν έγλειψε κανέναν. Πλήρωνε τους φόρους του, δεν μπορούσε να κρυφτεί. Δούλεψε ευσυνείδητα για 12 χρόνια. Έκανε παιδιά, οικογένεια -άτυχη,αφού δεν έχει μπαμπά με όνομα που να θυμίζει αρσενικό γίδι- και όνειρα, ταπεινά κι αυτά, ίσα που χωρούσαν μια βραδινή έξοδο με τη γυναίκα που επέλεξε.

Τώρα του έχουν κόψει το 40% του μισθού του δικού του και άλλο τόσο της γυναίκας του. Χάνει τα "δώρα" -τι γελοία λέξη, λες και τα δίνει ο Αη Βασίλης- Χριστουγέννων και Πάσχα. Χάνει το επίδομα παιδιών. Χάνει το αφορολόγητο παιδιών. Χάνει τις παροχές Υγείας και πληρώνει ακόμα και για απλές εξετάσεις. Χάνει και τη δουλειά του σε λίγο καιρό, αφού η (περίφημη) αξιολόγηση θα διαλέξει τους αρεστούς για το Σύστημα κι όχι τους άριστους.

Χαράτσι για το σπίτι που χρωστάει. Φορολογία τόσο ψηλή σαν ακριβό ενοίκιο. Πανάκριβα τρόφιμα. Χωρίς πετρέλαιο να ζεστάνει τα παιδιά του. Φόρος ιδιοκατοίκησης... Πριν από δυο χρόνια δεν τους καταλάβαινε όσους πηδούσαν από μπαλκόνια. Ήταν κι αυτός στην πλατεία και η οργή του έπαιζε κρυφτό με την απελπισία του. Είχε παρέα και την οργή των άλλων και απέναντι όσους φύλαγαν αυτούς που μισούν την μεσαία τάξη.

Τώρα δεν υπάρχει πλατεία. Ο ιδεαλισμός έγινε ανάγκη επιβίωσης. Έχουμε τελειώσει. Ίσως τα παιδιά μας αν είναι τυχερά, να προλάβουν την ανοικοδόμηση της χώρας. Σας φωνάζει ένας δασκαλοφιλόσοφος: Εμείς τελειώσαμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: