Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Εκδήλωση για τον Κώστα Αξελό

Διημερίδα αφιερωμένη στον έλληνα φιλόσοφο Κώστα Αξελό (1924-2010), που διερευνά την απήχηση και την επικαιρότητα της σκέψης του στην εποχή μας, διοργανώνουν η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Ιωνικό Κέντρο Σπουδών.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η φιλοσοφική παρουσία του Κώστα Αξελού στη διεθνή σκηνή των ιδεών κατέκτησε επάξια μια ξεχωριστή θέση τόσο με την εκφραστική του όσο κυρίως με τη σύστοιχη επιλογή των θεμάτων που αποτέλεσαν τον πυρήνα της σκέψης του. Με υφάδι τον φιλοσοφικό στοχασμό, το σύνολο σχεδόν των κειμένων του αναμετριέται με την πρόθεση να μην «υπομένει παθητικά την εποχή» του. 

Εισηγητές της διημερίδας για τον Κώστα Αξελό θα είναι μια ομάδα κορυφαίων Ελλήνων και ξένων καθηγητών. Πρόκειται για τους Francoise Dastur (Σορβόννη), Λάμπρο Κουλουμπαρίτση (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών), Γιώργο Δερτιλή (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Παρίσι), Μάριο Μπέγζο (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αλεξάνδρα Δεληγιώργη (ΑΠΘ), Jean-Philippe Milet (Lycee Henri IV, Παρίσι), Claude Roels (Universite Musulmane de Paris) και οι: Servanne Jollivet (δρ της Φιλοσοφίας-Γαλλική Σχολή Αθηνών, CNRS), Κωνσταντίνος Δασκαλάκης (αρχιτέκτων, δρ της Φιλοσοφίας), Σοφία-Ελίζα Μπουράτση (επί διδακτορικώ της Φιλοσοφίας-Σορβόννη), Francois Bordes (ιστορικός), Νίκος Μακρής (δρ της Φιλοσοφίας), Τάκης Θεοδωρόπουλος (συγγραφέας), Μαρίλια Αβέρωφ-Aisenstein (ψυχαναλύτρια, πρώην πρόεδρος της SPP), Γιώργος Δουατζής (συγγραφέας-δημοσιογράφος), Φίλιππος Δρακονταειδής (συγγραφέας), Ισίδωρος Κιολέογλου (Ιωνικό Κέντρο Σπουδών).
Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στις 5.00 μ.μ., στη Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, από τις 9.30 π.μ., στο Ιωνικό Κέντρο Σπουδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: