Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Που κοιμάσαι;

Που κοιμούνται τα παιδιά ανά τον κόσμο

James Mollison's photographs of where children sleep
Το εξώφυλλο του βιβλίου του James Mollison  που αναφέρεται σε φωτογραφιες  παιδιών από σε όλο τον κόσμο και τις κρεβατοκάμαρές τους. Ο Mollison ελπίζει πως οι φωτογραφίες  του θα ενθαρρύνουν τα παιδιά  να σκεφτούν το θέμα της κοινωνικής ανισότητας.


James Mollinson photographs children's bedrooms: Kaya
Η Kaya, τεσσάρων, ζει με τους γονείς της σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Τόκιο, στην Ιαπωνία. Η κρεβατοκάμαρά της είναι πλήρως εναρμονισμένη,  από το πάτωμα ως το ταβάνι, με ίδιου χρώματος στα ρούχα και στις κούκλες. Η μητέρα της Kaya ράβει όλα τα φορέματά της – η Kaya έχει 30 φορέματα και παλτά, 30 ζευγάρια  παπουτσια και πολυάριθμες περούκες. Όταν πηγαίνει στο σχολείο, πρέπει να φορέσει κάτι ομοιόμορφο. Τα αγαπημένα τρόφιμά της είναι το κρέας, οι πατάτες, οι φράουλες και τα ροδάκινα. Θέλει να γίνει  σκιτσογράφος όταν μεγαλώσει. 


James Mollison's photographs of where children sleep: Jasmine
Η Jasmine (‘Jazzy’), τεσσάρων, ζει σ' ένα μεγάλο σπίτι στο Κεντάκυ των ΗΠΑ, με τους γονείς της και τα τρια αδελφια της. Το σπίτι της είναι στην επαρχία, και περιβάλλεται γύρω-γύρω από καλλιεργήσιμο έδαφος. Η κρεβατοκάμαρά της είναι γεμάτη από κορωνες και  ζωνες/ βραβεία,  που έχει κερδίσει σε διαγωνισμούς ομορφιάς. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 100 διαγωνισμούς. Ο ελεύθερος χρόνος, κάθε μέρα, γεμίζει κάνοντας πρόβες  με έναν δάσκαλο. Θα επιθυμούσε να γίνει αστέρι της ροκ όταν μεγαλώσει. 


James Mollison's photographs of where children sleep: Anonymous
Σπίτι για αυτό το αγόρι και την οικογένειά του είναι ένα στρώμα σε μια υποβαθμισμένη περιοχή  στα περίχωρα της Ρώμης, στην Ιταλία. Η οικογένεια του ήρθε από τη Ρουμανία με  λεωφορείο, σαν μετανάστες, ενώ για τα χρήματα για τα εισιτήριά τους παρακάλεσαν σαν ζητιάνοι. Όταν έφθασαν στη Ρώμη, κατασκήνωσαν σε ιδιωτικό έδαφος, αλλά η αστυνομία τους έδιωξε μακριά. Δεν έχουν κανένα έγγραφο ταυτότητας, έτσι δεν μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε νομιμη εργασία. Οι γονείς του αγοριού καθαρίζουν τα αλεξήνεμα των αυτοκινήτων στα φώτα κυκλοφορίας. Κανένας από την οικογένειά του δεν παρακολούθησε μαθήματα σε σχολείο. 

James Mollison's photographs of where children sleep: Dong
Ο Dong, εννέα χρονών, ζει στην επαρχία Yunnan της νοτιοδυτικής Κίνας με τους γονείς του, την αδελφή και τον παππού του. Μοιράζεται ένα δωμάτιο με την αδελφή και τους γονείς του. Η οικογένεια έχει ιδιοκτησία σε αρκετη γη, τόση ωστε να παράγουν το ρύζι και το ζαχαροκάλαμό τους. Το σχολείο του Dong είναι με τα πόδια 20 λεπτα μακριά. Απολαμβάνει τα περισσότερα βράδια, περνώντας μια ώρα βλεποντας  τηλεόραση και όλες τις άλλες ώρες κάνοντας τις εργασίας του. Όταν μεγαλώσει, ο Dong θα επιθυμούσε να γινει αστυνομικός. 


James Mollison's photographs of where children sleep: Jasmine
Η Indira,  στα επτά, ζει με τους γονείς, τον αδελφό και την αδελφή της κοντά στο Κατμαντού στο Νεπάλ. Το σπίτι της έχει μόνο ένα δωμάτιο, με ένα κρεβάτι και ένα στρώμα. Στην ώρα του ύπνου, τα παιδιά μοιράζονται το στρώμα στο πάτωμα. Η Indira δουλεύει στο τοπικό λατομείο γρανίτη απο τα τρία της χρόνια. Η οικογένεια της είναι πολύ φτωχή έτσι η καθεμία πρέπει να εργαστεί. Υπάρχουν άλλα 150  παιδιά που εργάζονται στο λατομείο. Η Indira δουλεύει έξι ώρες ημερησίως και βοηθά έπειτα τη μητέρα της με τις οικιακές μικροδουλειές. Παρακολουθεί επίσης το σχολείο, περπατώντας για 30 λεπτά. Τα αγαπημένα τρόφιμά της είναι noodles. Θα επιθυμούσε να γίνει χορευτρια όταν μεγαλώσει 


James Mollison's photographs of where children sleep: Jasmine
Ο Roathy, στα οκτώ, ζει στα περίχωρα της Phnom Penh (Πνομ Πενχ), στην Καμπότζη. Το σπίτι του βρισκεται σε εναν τεράστιο  σκουπιδότοπο. Το στρώμα του Roathy φτιάχθηκε από παλαιά ελαστικά αυτοκινήτου. Πέντε χιλιάδες άνθρωποι ζουν και εργάζονται εδώ. Στις έξι κάθε πρωί, ο Ροθυ και εκατοντάδες άλλα παιδια  αρχίζουν την εργασία τους, ψαχνοντας για δοχεία και πλαστικά μπουκάλια, που τα πωλούν σε μια επιχείρηση ανακυκλωσης.  Το πρωινό είναι συχνά το μόνο γεύμα της ημέρας. 


James Mollison's photographs of where children sleep: Thais
Η Thais, 11, ζει με τους γονείς και την αδελφή της στο Ρίο de Janeiro, στη Βραζιλία. Μοιράζεται μια κρεβατοκάμαρα με την αδελφή της. Ζουν στη γειτονιά Cidade de Deus ("Πόλη του Θεού"), η οποία ήταν πασίγνωστη για τον ανταγωνισμό των συμμοριών και τη χρήση ναρκωτικών εκεί. Από την ταινια του 2002 στην πόλη  του Θεού, έχουν γινει σημαντικές βελτιώσεις. Ο Felipe Dylon, ένας λαϊκός τραγουδιστής,  έχει θεση στον τοίχο της με τις αφίσες του.  Θα επιθυμούσε να είναι γινει μοντελο.


James Mollison's photographs of where children sleep: Nantio
Η Nantio, 15, είναι μέλος της φυλής Rendille στη βόρεια Κένυα. Έχει δύο αδελφούς και δύο αδελφές. Το σπίτι της είναι μια θολωτη σκηνή  που γίνεται από το δέρμα  βοοειδών, και εχει μονο ενα δωμάτιο για να μενουν ολοι. Υπάρχει μια φωτια στη μέση, γύρω από την οποία κοιμουνται  οικογενειακώς . Οι μικροδουλειές της Nantio περιλαμβάνουν τη φροντίδα των αιγών, τον τεμαχισμό των καυσόξυλων και το νεροκουβάλημα. Πήγε στο σχολείο του χωριού  για μερικά χρονια αλλά αποφάσισε να μην συνεχισει. Η Nantio ελπίζει ότι ένας moran (πολεμιστής) θα την επιλέξει για γάμο. Έχει έναν φίλο τώρα, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο για μια γυναίκα Rendille να έχει διάφορους φίλους πριν από το γάμο.
James Mollison's photographs of where children sleep: Douha


Η Douha, 10, ζει με τους γονείς της και τα 11 αδέλφια της σε έναν παλαιστινιακό προσφυγικο στρατοπεδο στη Χεβρώνα, στη Δυτική Όχθη. Μοιράζεται ένα δωμάτιο με πέντε αδελφές της. Το Douha παρακολουθεί ένα σχολείο  10 λεπτών μακριά με τα ποδια και θέλει να γινει παιδίατρος.


James Mollison's photographs of where children sleep: Tzvika

Ο Tzvika, εννέα χρονων, ζει σε ένα διαμέρισμα  στο Beitar Illit, μια ισραηλινή εποικιση στη Δυτική Όχθη. Είναι περιορισμένη κοινότητα 36.000 (ορθόδοξων) Εβραίων Haredi. Οι τηλεοράσεις και οι εφημερίδες απαγορεύονται μεταξυ των εποικων. Μια μέση οικογένεια έχει εννέα παιδιά, αλλά Tzvika έχει μόνο μια αδελφή και δύο αδελφούς, με τους οποίους μοιράζεται το δωμάτιό του. Πηγαινει με το αυτοκίνητο στο σχολείο. Ο αθλητισμός απαγορεύεται από το πρόγραμμα σπουδών. Ο Tzvika πηγαίνει στη βιβλιοθήκη κάθε ημέρα και απολαμβάνει να διαβαζει τις ιερες γραφες. Επιθυμεί επίσης να παίζει θρησκευτικά παιχνίδια στον υπολογιστή του. Θέλει να γίνει ραβίνος, και τα αγαπημένα τρόφιμά του είναι το schnitzel και τα πατατακια. 


James Mollison's photographs of where children sleep: Lamine
Ο Lamine (στη φωτογραφια επανω), 12, ζει στη Σενεγάλη. Είναι μαθητής στο κορανικό σχολείο του χωριού , όπου κανένα κορίτσι δεν έχει την άδεια να σπουδαζει. Μοιράζεται ένα δωμάτιο με διάφορα άλλα αγόρια. Τα κρεβάτια είναι βασικά από  τούβλα. Στις έξι κάθε πρωί τα αγόρια αρχίζουν την εργασία για το σχολικό αγρόκτημα, όπου μαθαίνουν πώς να σκάψουν, να συγκομίσουν τον αραβόσιτο και να οργώσουν τα χωραφια χρησιμοποιώντας τους γαϊδάρους.  Το απόγευμα μελετούν το Κορανι. Στον ελεύθερο χρόνο του ο Lamine θελει να παίζει  ποδόσφαιρο με τους φίλους του. 


James Mollison's photographs of where children sleep: Joey
Ο Joey, 11, ζει στο Κεντάκυ των ΗΠΑ, με τους γονείς και την μεγαλυτερη αδελφή του. Συνοδεύει τακτικά τον πατέρα του στα κυνήγια. Κατεχει δύο κυνηγετικα όπλα και εναείδος τόξου με στέλεχος για στήριξη και σκόπευση και μηχανισμό σκανδάλης. Σκοτωσε για πρωτη φορά  – ένα ελάφι  – στην ηλικία των επτά. Ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη βαλλίστρα του κατά τη διάρκεια της επόμενης εποχής κυνηγιού δεδομένου ότι  κουραζεται να χρησιμοποιεί  πυροβόλα όπλα. Αγαπά την υπαίθρια ζωή και ελπίζει να συνεχίσει την ιδια ζωη κι οταν μεγαλωσει. Η οικογένειά του μαγειρεύει πάντα και τρώει το κρέας από το ζώο που έχουν  πυροβολισει. Ο Joey δεν συμφωνεί ότι ένα ζώο πρέπει να σκοτωνεται για σπορ. Όταν δεν κυνηγά έξω, ο Joey παρακολουθεί  σχολείο και απολαμβάνει να βλεπει τηλεόραση με τη σαύρα του που εχει για κατοικίδιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: