Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Χημεία - Τι σημαίνει;

Προέλευση και ετυμολογία της λέξεως «ΧΗΜΕΙΑ»

Απόσπασμα απο την διπλωματική εργασία του Χημικού Ιωάννη Σίσκου
Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι η λέξη «χημεία» που χρησιμοποιείται σήμερα (chemistry στα αγγλικά και chimie στα γαλλικά), προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις «χημία» και «χυμεία». Η λέξη «χημία» παράγεται από τη λέξη κεμ (= μαύρος), διότι συνδέθηκε με την Αίγυπτο που λεγόταν Μαύρη Γη και Μαύρη Χώρα. Η λέξη «χυμεία» πλάστηκε από τους χυμευτές και παράγεται από το ρήμα «χέω» (= χύνω). Αντιθέτως, η «χημία» χρησιμοποιήθηκε για την περιγραφή των δραστηριοτήτων των πρώτων αλχημιστών και όχι η λέξη «αλχημεία» που τότε ήταν άγνωστη.
Στα βυζαντινά χρόνια, οι δύο αυτές λέξεις συνέχισαν να υπάρχουν ακόμα και μετά την απορρόφηση των χυμευτών από τους αλχημιστές. Όμως, μετά τον δέκατο αιώνα γίνεται η συγχώνευση αυτών των λέξεων και δημιουργείται η λέξη «χημεία», που είχε τη σημασία της σημερινής αλχημείας. Όταν οι Άραβες ήρθαν σε επαφή με το Βυζάντιο, δημιούργησαν τη λέξη «αλχημεία» (alchemy στα αγγλικά και alchimie στα γαλλικά), από το πρόθεμα al (= η) και τη λήξη (kimiya = χημεία). Οι λέξεις «χημεία» και «αλχημεία» ταυτίζονταν εννοιολογικά, μέχρι τη γέννηση της επιστήμης της χημείας στη δυτική Ευρώπη. Τότε η λέξη «χημεία», χρησιμοποιήθηκε για να εκφράζει τον νέο επιστημονικό κλάδο, ενώ η λέξη «αλχημεία» δεν άλλαξε σημασία.
Η λέξη «χημικός» απαντάται για πρώτη φορά το 1802. Παράγεται από τη «χημεία», κατ’ αναλογία με τις λέξεις μαγικός (από μαγεία) και παιδικός (από παιδεία).
 απο το RC-CAFE

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: