Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Ταξιδια

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΣΥΜΗ
Μύθος-εστιατόριο
Γιαλός, τηλ.: 22460 - 71.488

Ο Σταύρος, αφού ταξίδεψε σε διάφορα μέρη του κόσμου μαζεύοντας συνταγές, άνοιξε το μεζεδοπωλείο του στο ωραιότερο σημείο του νησιού, πλάι στο κύμα. Το βράδυ η ατμόσφαιρα είναι πολύ ρομαντική και το κρασί ή το ουζάκι συνοδεύονται από εξαιρετικούς θαλασσινούς μεζέδες: καλαμάρι με φρέσκο βασιλικό και κουκουνάρι, μύδια με σκόρδο, κρασί και σαφράν, θαλασσινά με σάλτσα μπουγιαμπέσα... - Τζ. Κ.

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
Αρχιτεκτονική-Ξενοδοχείο
Τηλ.: 22430-61.339, 22430-59.830-1, 6944-331860
Δίκλινο από 70 ευρώ.

Ενα συγκρότημα εννέα αυτόνομων κατοικιών με ένα ή δύο δωμάτια με νησιώτικους σοφάδες κάτω από καμάρες, χτιστά κρεβάτια, καλαμένιες πέργκολες και αλιτάνες κατά την παράδοση του τόπου. Ολα τα σπίτια διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και καθιστικό, μέχρι γραμμές ISDN και βεράντα με απίθανη θέα προς την παραλία του Λειβαδιού. Το πρωινό -σπιτικές πίτες, ντόπια μυζήθρα και ψωμί από τον ξυλόφουρνο- σερβίρεται σε κάθε σπίτι για μεγαλύτερη απόλαυση. Το μεγαλύτερο ατού του ξενοδοχείου είναι η θέα προς τον οικισμό της Χώρας της Αστυπαλιάς, ιδιαίτερα το δειλινό, όταν το φεγγάρι ανατέλλει πίσω από το μεσαιωνικό κάστρο. - Τζ. Κ.

ΚΑΡΠΑΘΟΣ
Νησί Σαρία-Αξιοθέατα

Στη βόρεια Κάρπαθο, ένα πανέμορφο ακατοίκητο νησάκι με τον Σαρακήνικο οικισμό του, τα «Παλάτια», όπου θολωτά κτίσματα στέκουν πάνω στην πλαγιά, αλλά και εκπληκτικές παραλίες για ατελείωτο μπάνιο. Κι αν πετύχετε τη γιορτή του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου, θα παρακολουθήσετε τα έθιμα του πανηγυριού. - Τζ. Κ.

Δεκαπενταύγουστος στην Ολυμπο-Αξιοθέατα

Στο βορειότερο σημείο της Καρπάθου, η Ολυμπος μοιάζει να βγήκε από άλλη εποχή. Εδώ διατηρούνται μοναδικά αρχαιοελληνικά και βυζαντινά έθιμα αλλά και η αρχαία δωρική διάλεκτος στην ομιλία. Θα δείτε γυναίκες που φορούν ακόμα την παραδοσιακή ενδυμασία να φουρνίζουν στον ξυλόφουρνο του σπιτιού τους, οι άντρες στα καφενεία παίζουν λύρα, τσαμπούνα και σκαρώνουν μαντινάδες, τα σπίτια θυμίζουν περισσότερο μουσεία, οι ανεμόμυλοι γυρίζουν ακόμα πάνω από τον γκρεμό και το Καρπάθιο, σε ένα μέρος άγριο, δυσπρόσιτο και αρχέγονο στο νοτιοανατολικότερο άκρο του Αιγαίου Πελάγους. Μην χάσετε το πανηγύρι του στην κεντρική εκκλησία του χωριού, θα σας μείνει αξέχαστο! - Τζ. Κ.

ΛΕΡΟΣ
Σώτος-Εστιατόριο
Δρυμώνας,τηλ.: 22470-24.546

Ενα ομορφούλι μαγαζάκι σε αιγαιοπελαγίτικα χρώματα με φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά. Ο Σωτήρης Γαργάλης είναι ο ίδιος ψαράς και βουτηχτής και θα βρείτε πάσης φύσεως «δύσκολα» θαλασσινά στο μαγαζί όπως πίννες, φούσκες, καλόγνωμες κ.λπ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ψάρια και τους αστακούς που διατηρεί ζωντανούς στο μικρό του ενυδρείο. Η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι ροφός σουβλάκι. - Ντ.Κ.

ΝΗΣΟΣ ΜΑΡΑΘΙ
Το Μαράθι-Εστιατόριο
Τηλ.: 22840-22.243

Ο ιδιοκτήτης, γνωστός και ως Πειρατής, εκτός από κουβέντα, κρασάκι και φιλική συντροφιά προσφέρει εξαιρετική κακαβιά και χταποδάκι αλλά και χαρακίδα στα κάρβουνα, πολύ καλή αστακομακαρονάδα, αλλά και ντόπιο αγριοκάτσικο. Οσο ετοιμάζεται το φαγητό μπορείτε να ρίξετε καμιά βουτιά αλλά προσέξτε μην ξεχαστείτε και μείνουν για σας μονάχα τα κόκαλα! Στο Μαράθι θα φτάσετε με καραβάκι από την Πάτμο.- Τζ. Κ.

ΠΑΤΜΟΣ
Ψιλή Αμμος-Παραλία

Η ωραιότερη παραλία της Πάτμου και μια από τις ωραιότερες του Αιγαίου, με ψιλή-ψιλή άμμο, κρυστάλλινα νερά και αλμυρίκια για σκιά... Οι φανατικοί -είναι πολλοί- πηγαίνουν με τα πόδια γιατί η διαδρομή είναι σκέτη απόλαυση και μπορείς να πας και να φύγεις ό,τι ώρα σου κάνει κέφι, ενώ το καραβάκι από τη Σκάλα επιστρέφει νωρίς. Εχει από γυμνιστές μέχρι οικογένειες με παιδάκια αλλά κανείς δεν ενοχλεί κανέναν, έχει και ταβέρνα με λίγα, απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα. - Τζ. Κ.

Αστοιβή-Καφέ μπαρ
Υπέροχη ταράτσα και μουσική για όλα τα γούστα, στη Χώρα. Από εδώ περνάνε όλοι και μένουν ευχαριστημένοι: οι πιτσιρικάδες χορεύουν σε δυνατά ντεσιμπέλ στους εσωτερικούς χώρους, οι επώνυμοι μπορούν να χαλαρώσουν επειδή κανένας δεν τους δίνει ιδιαίτερη σημασία -εκτός αν είναι ο Ρίτσαρντ Γκιρ, ο οποίος έχει φιλία με το Γιάννη, τον ιδιοκτήτη-, τα ζευγάρια βρίσκουν μιαν απόμερη γωνιά, οι παρέες ξεσαλώνουν με δυνατά γέλια και φλερτ. Τα ποτά είναι ανόθευτα, η εξυπηρέτηση φιλική, με διαφορά το πιο in μαγαζί της Πάτμου. - Τζ. Κ.

Tarsanas Marine Club-Εστιατόριο
Tηλ.: 22470-31.903, www.patmosmarine.gr

Στο πιο όμοφο σημείο του καρνάγιου της εταιρείας Patmos Marine... Για να δείτε πώς φτιάχνονται ταχύπλοα σκάφη τύπου Riva και τρεχαντήρια αλλά και να απολαύσετε πιάτα υψηλής γαστρονομίας φτιαγμένα με αγνά ντόπια υλικά (κρέας από τα Λέβιθα, ψάρια από τα δίχτυα των ψαράδων του νησιού, αχινούς της ημέρας, σαλάτες από το μποστάνι) κι όλα αυτά σε ένα μοναδικό σκηνικό, αφού το φαγητό σερβίρεται πάνω σε ένα σκάφος σε άκρως ρομαντική ατμόσφαιρα. Εσείς δεν έχετε παρά να αφεθείτε στο γευστικό ταξίδι με συνοδοιπόρους ιδιοκτήτες σκαφών και όχι μόνο. - Τζ. Κ.

ΑΡΚΙΟΙ
Ο Τρύπας-Εστιατόριο
Λιμανάκι Αρκιών, τηλ.: 22840-32.230

Δεν θα ξέρετε τι να διαλέξετε! Χταποδάκι στα κάρβουνα, ψάρια και αχινούς της ημέρας, ντάκο, δεκάδες πεντανόστιμα ορεκτικά όπως ταχινοσαλάτα και ρεβιθοσαλάτα, κατσικάκι λεμονάτο και χίλια δύο άλλα φαγητά που φτιάχνονται με αγνά ντόπια υλικά. Συν την παρέα του Τρύπα, ο οποίος με τα μαύρα γυαλιά και το ψάθινο καπέλο του είναι η μορφή του νησιού. - Τζ. Κ.

Τηγανάκια-Διαδρομές με σκάφος

Ενα μοναδικό πέρασμα, σαν φιορδ, που καταλήγει σε δύο παραλίες. Κατάλευκα βότσαλα, ζαχαρένια άμμος, σμαραγδένια νερά, βραχάκια γεμάτα αχινούς... Με δύο λέξεις, εξωτικός παράδεισος, καμιά ώρα απόσταση από την Πάτμο. Θα πάτε με το δικό σας πλεούμενο ή και με το καραβάκι. - Τζ. Κ.

ΡΟΔΟΣ
Μέλενος-Ξενοδοχείο
Λίνδος, τηλ.: 22440-32.222, www.melenoslindos.gr
Δίκλινο από 270 ευρώ.

Στην κοσμοπολίτικη Λίνδο, ανάμεσα στη θάλασσα και την Ακρόπολη της Λίνδου, αυτός ο νέος, πολυτελής ξενώνας εναρμονίζεται απόλυτα με το περιβάλλον. Ο ιδιοκτήτης Μιχάλης Μελένος έχει τόσο πάθος και αγάπη για την τέχνη και την παράδοση που χρειάστηκε δώδεκα χρόνια για να τον ολοκληρώσει, επιστρατεύοντας τους καλύτερους ντόπιους τεχνίτες για τα θαυμάσια βοτσαλωτά, το χτίσιμο από πορόλιθο, την ξυλόγλυπτη επίπλωση, κι όλα αυτά σε μοναδικό σκηνικό με φαντασμαγορική θέα. Το γκουρμέ εστιατόριο προσφέρει θαυμάσια μεσογειακή κουζίνα. Μέλος των Small Luxury Hotels of the World. - Τζ. Κ.

Μαυρίκος-Εστιατόριο
Πλατεία Λίνδου,
τηλ.: 22440-31.232

Σπαγκέτι με αχινούς, ή με αυγά ψαριού, με καραβίδες ή μελάνι σουπιάς, φαρφάλες με σολωμό βότκα και χαβιάρι, τοπικό σουπιόρυζο και κάππαρη φρέσκια γιαχνί είναι μερικά από τα πιάτα που έχουν γευτεί διασημότητες όπως η Σοφία της Ισπανίας, ο Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο Ντέιβιντ Γκίλμορ των Πινκ Φλόιντ, η Ειρήνη Παπά και παλαιότερα η οικογένεια Κένεντι, ο Ωνάσης και πολλοί άλλοι. Το εστιατόριο του Μιχάλη και του Δημήτρη Μαυρίκου, που άνοιξε ο παππούς τους το 1933, δεν είναι τυχαία μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της επικράτειας (βραβεύεται κάθε χρόνο με Χρυσό Σκούφο). Η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι υψηλή γαστρονομία αλλά με πολύ απλά πιάτα ώστε τίποτα να μη χάνει τη γεύση και την ουσία του. Ολα αυτά, κάτω από τις βενετσιάνικες καμάρες και τα βοτσαλωτό της αυλής. - Τζ. Κ.

Marco Polo-Ξενοδοχείο
Αγίου Φανουρίου 42,Παλιά Πόλη, Ρόδος,
τηλ.: 22410-25.562, www.marcopolomansion.gr
Δίκλινο από 90 ευρώ.

Ενα πέτρινο σπίτι του 15ου αιώνα στην τούρκικη συνοικία της Ρόδου μεταγγίζει εντυπωσιακά στον μεσογειακό ήλιο την μαγεία της Ανατολής. Χρώματα, υφάσματα, αντίκες, έργα τέχνης, βερβερίνικα χαλιά και ελληνικά υφαντά σε μια πετυχημένη μείξη που ερεθίζει τις αισθήσεις. Διαθέτει επτά δωμάτια, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή γοητεία, αλλά και θολοσκέπαστο χαμάμ. Το μεγάλο σαλόνι είναι ένας υποβλητικός χώρος που βλέπει στην κατάφυτη αυλή με τον κήπο - εδώ σερβίρεται και το πρωινό με κάθε λογής καλούδια. - Τζ. Κ.

Lindian Village-Ξενοδοχείο
Λάρδος,τηλ.: 22440-35.900, www.lindianvillage.gr
Δίκλινο από 250 ευρώ

Αν έχεις τη γνωστή εικόνα της Ρόδου με τον μαζικό τουρισμό στο μυαλό, η εμπειρία αυτού του ξενοδοχείου στο πουθενά, στην αλλάζει. Στη Λάρδο, κοντά στη Λίνδο, σε μια παραλία που θυμίζει Μέση Ανατολή, ένα ξενοδοχείο άλλης φιλοσοφίας σε ταξιδεύει με τις παροχές και το στυλ του. Η στιγμή που θα βυθιστείς στην μυσταγωγική πισίνα του θόλου ενός τούρκικου στυλ χαμάμ ή οι Ταϊλανδέζες θεραπεύτριες που σε περιμένουν στην τέντα της παραλίας για ένα ξεχωριστό μασάζ σού δίνουν την αίσθηση πως ο νότος της Ασίας συναντά τον νότο της Μεσογείου. Κορυφαία στιγμή, η επαφή με την ταϊλανδέζικη κουζίνα του Mr Danton, στην πλατεία του resort. Πουθενά αλλού στο νησί δεν ένοιωσα τέτοια γαλήνη... - Γ. Τ.

ΣΥΜΗ
Νανού και Αη Γιώργης-Παραλίες

Παραλίες μοναδικού φυσικού κάλλους, με κρυστάλλινα νερά, κάτω από κατακόρυφα βράχια που προκαλούν δέος. Θα πάτε με ταχύπλοο που φεύγει κάθε ώρα από το λιμάνι της Σύμης και σας παίρνει το απόγευμα. - Τζ. Κ.

Καλή Στράτα-Αξιοθέατα

Η Σύμη είναι ο μεγαλύτερος διατηρητέος οικισμός της Ελλάδας και η Καλή Στράτα ο ομορφότερος περίπατός της. Είναι ένα φαρδύ καλντερίμι -που ενώνει το Χωριό με το Γιαλό- με 500 σκαλοπάτια, κατά μήκος του οποίου υπάρχουν τα μεγαλύτερα αρχοντόσπιτα, νεοκλασικά με ζωντανά χρώματα, κήπους και πεύκα. - Α.Ι.

Μυλόπετρα-Εστιατόριο
Γιαλός,τηλ.: 22460 72333, www.mylopetra.com

Μεσογειακή κουζίνα με φρέσκα τοπικά προϊόντα είναι η φιλοσοφία του Χανς, γκαλερίστα από την Φρανκφούρτη, ο οποίος το χειμώνα πουλάει έργα τέχνης στη Γερμανία και το καλοκαίρι σερβίρει δημιουργικά πιάτα στο gourmet εστιατόριό του. Ενα εντυπωσιακό κτίριο -παλαιό ελαιοτριβείο- με ανοιχτή κουζίνα και ζωγραφισμένα έπιπλα-αντίκες είναι το σκηνικό που συμπληρώνεται από μια μεγάλη αυλή. Το μενού αλλάζει ανάλογα με τα τοπικά προϊόντα και τις εποχές. Σας συστήνω φαγκρί στο φούρνο με πορτοκάλι, ελαιόλαδο και συμιακά μπαχαρικά και τα σπιτικά, μαύρα και πράσινα λινγκουίνι με συμιακό γαριδάκι και στο τέλος πανακότα με σος πορτοκάλι. - Τζ. Κ.

ΤΗΛΟΣ
Οικοτουριστικές διαδρομές
Πάρκο Τήλου, τηλ.: 22460-70.880,
www.tilos-park.org

Είναι έξι, διασχίζουν όλες παλιά καλοσυντηρημένα τηλιακά μονοπάτια και αποτελούν την καλύτερη γνωριμία με την μοναδική Φύση της Τήλου. Σημειώστε ότι στα 64 τ.χλμ. του νησιού ζουν 155 είδη πουλιών (38 επισήμως προστατευόμενα από την Ε.Ε. και 14 ζευγάρια σπάνιων αρπακτικών, όπως οι σπιζαετοί), υπάρχουν 16 βιότοποι και πολλά υπόγεια νερά. - Α.Ι.

ΧΑΛΚΗ
Η Μαύρη Θάλασσα-Εστιατόριο

Γνωστή και ως «Σατανικό» (!), είναι η πιο αγαπημένη μου ψαροταβέρνα στα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται στη γειτονιά της Μαύρης Θάλασσας μπροστά στο έξοχο χωριό με τα ροζ και πορτοκαλιά νεοκλασικά. Εχει εκπληκτικούς ψαρομεζέδες (καβουροσαλάτα, χταποδοσαλάτα κ.λπ.), πεντανόστιμη αστακομακαρονάδα και αυθεντικά ντόπια φαγητά όπως τα χαλκίτικα μακαρόνια, από τη χρυσοχέρα κυρία Ασημή Ροδίτου. - Α.Ι.

Κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών-Αξιοθέατα

Αν πάτε στην πανέμορφη Χάλκη με τα νεοκλασικά σπιτάκια πάνω στο κύμα κι έχετε λίγο χρόνο νωρίς το πρωί, ανεβείτε μέχρι το κάστρο. Θα απολαύσετε μιαν απίστευτη θέα, συντροφιά με τον αιγαιοπελαγίτικο αέρα. Τείχη, πολεμίστρες, η αρχαία Ακρόπολη, ερείπια γεμάτα θρύλους... Σύμφωνα με την ιστορία, εδώ σφαγιάστηκαν πολλοί κάτοικοι από τον Ναύαρχο Μοροζίνι που θέλησε να τους τιμωρήσει γιατί είχαν προειδοποιήσει τους Ρόδιους ότι θα δέχονταν επιδρομή. Σήμερα κατοικούν μόνο κατσίκια. - Τζ. Κ.






* Σημείωση: Οι τιμές διαμονής, ναύλων κτλ. που αναφέρονται στον εκάστοτε προορισμό, είναι αυτές που ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Απο την Καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια: