Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Παραλλαγές στη χυδαιότητα

Παραλλαγές στη χυδαιότητα

Tης Μαριαννας Τζιαντζη

Δεν κάνουμε κουτσομπολιό, αλλά «γκόσιπ». Αυτός είναι ο ευφημισμός για την κακογουστιά και την κακεντρέχεια που δίνουν τον τόνο σε διάφορες εκπομπές. Την περασμένη εβδομάδα, το «Κους κους» (Αlpha) απηύθυνε στους τηλεθεατές το ερώτημα: «Ποια γνωστή τραγουδίστρια τραγουδούσε και χόρευε με το κορδονάκι του ταμπόν της να κρέμεται;» Προβλήθηκε το σχετικό βίντεο και ακολούθησαν τα κουτοπόνηρα σχόλια των ανδρών του πάνελ, ενώ η παρουσιάστρια διευκρίνισε ότι πρόκειται για «λεπτομέρειες που δεν είναι τηλεοπτικές και δεν μπορούμε να σας τις εξηγήσουμε». Μη μας τσιμπήσει και κανένα ΕΣΡ – λες και το ταμπόν είναι κάποιο εξάρτημα για σαδομαζοχιστικά σεξουαλικά παιχνίδια.

Το βίντεο πρέπει να ήταν προέλευσης YouTube, ενώ δεν μάθαμε το όνομα της τροφαντής «διάσημης» που χόρευε ανέμελα φορώντας έναν παρδαλό κορσέ, χωρίς να ξέρει η καημένη ότι κάποια χαρούμενη τηλεοπτική παρέα θα την έκανε ρόμπα.

Χυδαίο δεν είναι το ταμπόν και η χρήση του, χυδαίος όμως είναι αυτός ο τηλεοπτικός συνδυασμός καθωσπρεπισμού, ψευτοπουριτανισμού («μη τηλεοπτικές λεπτομέρειες»!) και πρωτογονισμού. Το περιστατικό με το άτακτο κορδονάκι είναι εντελώς ασήμαντο, όμως ο τρόπος παρουσίασής του εκφράζει μια τοξική νοοτροπία, που έμμεσα διαχέεται και στους τηλεθεατές. Ενας μαθητής γυμνασίου που θα ακούσει αυτά τα σχόλια εύκολα θα πάρει στο ψιλό και θα ταπεινώσει μαζί με την αγορίστικη παρέα του μια συμμαθήτριά του που ίσως βρεθεί σε παρόμοια θέση με την τραγουδίστρια.

Στο σπίτι του κρεμασμένου (ή μάλλον στο σπίτι του δήμιου) μιλάνε για σχοινί, μόνο που το δείχνουν ηλεκτρονικά επεξεργασμένο, με «μωσαϊκό». Με τη «γνωστή τραγουδίστρια» που νοσηλεύεται σε μια ψυχιατρική κλινική, δηλαδή την Εφη Θώδη, ασχολήθηκε προχθές το κεντρικό δελτίο του Star, αποφεύγοντας όμως και πρόσωπο να δείξει και όνομα να μνημονεύσει και τις λέξεις «ψυχική υγεία» να αναφέρει – τη στιγμή που έχουν βουίξει τα σάιτ και ο τόπος. Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα είναι αυτά, να τα προστατεύσουμε. Ωστόσο, σε αυτό το κανάλι, στην εκπομπή «Μπορώ» μίλησε για πρώτη φορά η τραγουδίστρια για το όραμα που είχε δει στην «Ιερά Οδός» («στην Ιερά Οδό», τη διόρθωσε η παρουσιάστρια), για επουράνια άρματα και για on line επαφή με τον Θεό. Τότε δεν χρειαζόταν προστασία;

Αν κάποιος καταρρεύσει από την υπερέκθεση στην τηλεόραση, είπαν κάποιοι, δεν φταίει το Μέσο, αλλά η υπερβολική ευαισθησία ορισμένων ατόμων που δεν μπορούν να διαχειριστούν τη διασημότητα. Ομως, ποιος τη χαρίζει, ποιος την κατασκευάζει αυτή τη διασημότητα; Μια διασημότητα που συνήθως δεν την επιβάλλει το ταλέντο, αλλά ο αυτοεξευτελισμός, καθώς και η αποδοχή (ή και η επιδίωξη) του εξευτελισμού από άλλους. Κάτι κερδίζουν προσωρινά οι εκτιθέμενοι, όπως περισσότερα κερδίζουν οι βιτρίνες, τα κανάλια της έκθεσής τους, ενώ χαμένη είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια – είτε κρατάμε στο χέρι μας τηλεκοντρόλ είτε όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: