Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

«Λίγες σκέψεις για την Ώρα της Γης»

Είμαστε οι μαθητές της έκτης τάξης του 2ου Πειραματικού Σχολείου της πόλης της Ρόδου. Ο δάσκαλός μας μάς μίλησε πριν από ένα μήνα για μια δράση των λαών της Γης, μεμονωμένα και συλλογικά, την «ώρα της γης». Από τότε εμείς αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος, ως σχολείο και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, δηλώνοντας συμμετοχή και μετέχοντας ενεργά στο πρόγραμμα.

Η Ώρα της Γης είναι μια συλλογική πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή και πιο συγκεκριμένα για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό το Σάββατο στις 28 του Μάρτη εκατομμύρια άνθρωποι από διάφορες χώρες θα κλείσουν τα φώτα στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους για μία ώρα. Το σχολείο μας συμβολικά την προηγούμενη μέρα θα σβήσει όλα τα φώτα και όλοι οι μαθητές του Στ’2 θα διοργανώσουμε μια μικρή εκδήλωση όπου θα παρουσιάσουμε ζωγραφικά έργα με τις απόψεις μας για το θέμα.

Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα αυτό για να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μας, να σταματήσει η καύση λιθάνθρακα, για να έχουμε εμείς τα παιδιά μια καλύτερη ζωή. Δε χρειάζεται να πιστέψουμε πως θα αλλάξουμε τον κόσμο μόνοι μας, αλλά είναι ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια να γίνει αυτός ο κόσμος που μένουμε καλύτερος. Αυτό που δεν ανεχόμαστε άλλο είναι η αδιαφορία των μεγάλων που με την απερισκεψία τους, δίνουν σε μας έναν κόσμο όπου κανένας δε νοιάζεται και κανένας δεν κάνει τίποτα. Εκτός από το να υπονομεύεται συνεχώς το μέλλον μας, αυτό που μας πειράζει είναι να υπονομεύεται και η νοημοσύνη μας από κάποιους που προσπαθούν να μας πείσουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι κάτι ασήμαντο με μηδαμινές συνέπειες στις επόμενες γενιές. Στην πραγματικότητα οι πάγοι λιώνουν, το κλίμα του πλανήτη αλλάζει δραματικά και η καύση λιθάνθρακα έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία πάρα πολλών ανθρώπων.

Τα αποτελέσματα της αυριανής μας κίνησης δε θα είναι εντυπωσιακά και δε θα έχουμε άμεσο όφελος από αυτή την κίνηση. Είναι όμως μια αρχή. Βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να δραστηριοποιούνται. Φέτος ας πούμε συμμετέχουν πολλοί περισσότεροι από πέρσι. Στην Ελλάδα μάλιστα έχουν μπει οι περισσότερες υπογραφές γι’ αυτό το θέμα, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Σημαίνει πως όλο και πιο πολλοί ευαισθητοποιούνται και αυτό από μόνο του αποτελεί επιτυχία. Αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να μας παρακινήσει για την αλλαγή της υπάρχουσας νοοτροπίας. Ίσως έτσι επενδύσουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα αιολικά πάρκα, σε συγκοινωνίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον, περισσότερα «πράσινα» σχολεία και λιγότερα εργοστάσια λιθάνθρακα.

Είμαστε τα παιδιά σας και είμαστε περήφανα που μπορούμε να συμμετάσχουμε σε κάτι τόσο σπουδαίο. Το να κλείσουμε τα φώτα είναι μια κίνηση συμβολική που μας κάνει να αλλάξουμε συνήθειες και να σκεφτούμε λίγο παραπάνω, να σκεφτούμε σε στιγμές σιωπής, σε στιγμές χωρίς τις ενοχλητικές φιγούρες της τηλεόρασης, τον διπλανό μας, εσένα γονιέ μου, εσένα συμπολίτη μου, εσένα άγνωστε κάτοικε της γης. Αύριο από τις οκτώμισι μέχρι τις εννιάμισι στάσου και άκου. Κάτι πολύτιμο θα ανακαλύψεις. Είναι πραγματικά η Ώρα της Γης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: