Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

"Πιο επικίνδυνα από το κάπνισμα" τα κινητά τηλέφωνα


Κορυφαίος νευροχειρουργός προειδοποιεί ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων είναι υπεύθυνη για την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων όγκων του εγκεφάλου, και καλεί τις κατασκευάστριες εταιρείες να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση της ακτινοβολίας που εκπέμπουν.

Η μελέτη του Δρ Vini Khurana, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να σκοτώσουν πολύ περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι το κάπνισμα ή ο αμίαντος. Αναφέρει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση τους, όποτε αυτό είναι δυνατό, και ότι οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να μειώσουν την έκθεση στην ακτινοβολία τους.

Στη μελέτη αυτή παρουσιάζει στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι η χρήση κινητών τηλεφωνικών συσκευών για 10 ή περισσότερα χρόνια μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του εγκεφάλου. Χρειάζεται τουλάχιστον μια δεκαετία ο καρκίνος για να αναπτυχθεί, ακυρώνοντας έτσι τις επίσημες διαβεβαιώσεις ασφάλειας που βασίζονταν στις πρώτες μελέτες οι οποίες περιέλαβαν λίγους, ή και καθόλου, ανθρώπους που είχαν χρησιμοποιήσει κινητά για μακρό χρονικό διάστημα.

Φέτος, η Γαλλική κυβέρνηση προειδοποίησε για τους κινδύνους από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ειδικά από παιδιά. Η Γερμανία συμβουλεύει τους κατοίκους της να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση τους και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος έχει δώσει εντολή για τη μείωση της έκθεσης σε αυτά.

Ο καθηγητής Khurana, κορυφαίος νευροχειρουργός που έχει λάβει 14 βραβεία τα τελευταία 16 χρόνια και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 36 επιστημονικά έγγραφα, επεξεργάστηκε περισσότερες από 100 μελέτες για τα επακόλουθα της χρήσης των κινητών τηλεφώνων. Έχει καταχωρήσει τα αποτελέσματα σε site εγκεφαλικών χειρουργικών επεμβάσεων, και μια από αυτές τις έρευνες αναθεωρείται για να δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Παραδέχεται τα κινητά μπορούν σε καταστάσεις ανάγκης να σώσουν ζωές, αλλά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει ένα σημαντικό και αυξανόμενο εύρος στοιχείων τα οποία συνδέουν τη χρήση τους με συγκεκριμένους εγκεφαλικούς όγκους». Θεωρεί ότι αυτό «θα αποδειχθεί οριστικά» την επόμενη δεκαετία.

Σημειώνοντας ότι οι κακοήθεις εγκεφαλικοί όγκοι αντιπροσωπεύουν «μια τελεσίδικη για τη ζωή διάγνωση», προσθέτει: «Αυτή την περίοδο βιώνουμε μια ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη κατάσταση». Φοβάται ότι «εκτός αν η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις λάβουν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα», η επίπτωση των κακοήθων εγκεφαλικών όγκων και τα σχετικά ποσοστά θανάτων θα αυξηθούν παγκοσμίως μέσα σε μια δεκαετία από τώρα, όταν πλέον μπορεί να είναι πάρα πολύ αργά για να επέμβει κανείς με ιατρικές μεθόδους».

«Αναμένεται ότι αυτός ο κίνδυνος θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τον αμίαντο και το κάπνισμα,» λέει ο καθηγητής Khurana, σημειώνοντας ότι η αξιολόγησή του αυτή είναι εν μέρει βασισμένη στο γεγονός ότι τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν σήμερα τα κινητά τηλέφωνα, τρεις φορές περισσότεροι από αυτούς που καπνίζουν. Το κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου πέντε εκατομμύρια παγκοσμίως, και η έκθεση στον αμίαντο είναι υπεύθυνη για ισάριθμους θανάτους με αυτούς από τροχαία ατυχήματα στη Μεγάλη Βρετανία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας της Μ. Βρετανίας απέρριψε τη μελέτη του Δρ. Khurana ως «επιλεκτική συζήτηση επιστημονικής λογοτεχνίας ενός ατόμου». Θεωρεί ότι «δεν παρουσιάζει μια ισορροπημένη ανάλυση» για επιστημονική δημοσίευση, και «οδηγεί σε συμπεράσματα αντίθετα από αυτά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και περισσότερων από τριάντα ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: